Friday, December 5, 2014

Sukanya dengan Vitamin C


Dr. Linus Pauling  adalah seorang ahli kimia & biokimia yang paling berpengaruh diabad ke 20. Beliau dianugerahkan pingat nobel sebanyak dua kali hasil dari sumbangan penyelidikan beliau dalam dunia Sains.  Beliau sihat secara fizikal sehingga pada umur 92 tahun!

Rahsianya adalah mengamalkan pengambilan vitamin C 18mg sehari untuk mendapatkan kesihataan yang optimum.

Vitamin C merupakan salah satu vitamin terpenting yang harus kita ambil setiap hari, memandangkan kerana manfaatnya yang banyak untuk kesihatan dalam tubuh kita.  Tahukah anda, badan manusia tidak mampu menghasilkan vitamin C? Tambahan pula vitamin C akan larut air akan hilang berterusan dari tubuh kita.   Manusia mendapatkan sumber vitamin C daripada hidangan yang dimakan setiap hari.  Disebabkan itu adalah perlu untuk kita mendapatkan sumber yang tepat untuk memaksimumkan pengambilan vitamin C kita dalam sehari.



Manfaat Utama Vitamin C:

1- Membentuk Kolagen : Merangsang pembentukan kolagen.  Kolagen adalah sebatian asas otot, tisu, gusi, rangka, dan tulang rawan.  Oleh itu ianya mampu mempertingkatkan kedut dan menghalang otot menjadi lembik.

2- Memperbaiki simptom Pendarahan: Kekurangan vitamin C menyebabkan gusi berdarah, kulit lebam, luka lambat sembuh, kulit kering/bersisik, ruam, dan kulit menjadi kasar.

3- Kulit  – Rumusan kolagen iaitu bahan protein yang mengikat sel-sel. Ia penting bagi pembaikan semula dan Pertumbuhan Tisu, Sel, Gusi, Pembuluh Darah, Tulang dan Gigi.

4- Vitamin C merupakan antioksidan yang menolong mengeluarkan toksin dalam darah dan mempunyai kesan anti-penuaan.  Amat berguna bagi menentang jangkitan, menghalang serangan virus dan bakteria, mengurangkan kesan alergi.

5-  Vitamin C mengurangkan pembekuan darah dan menolong menurunkan kolesterol dalam darah.  Menolong menyerap zat besi dan meningkatkan hemoglobin dalam darah.

6- Memberi kesan kulit yang sekata, cerah dan lembap

7- Sesuai untuk ibu mengandung

8- Sesuai untuk merawat jerawat di wajah dan badan

9- Diperlukan untuk pertumbuhan dan pembaikan tisu, fungsi kelenjar adrenal dan juga   mendapatkan gusi dan gigi yang sihat 

10- Melindungi sel tubuh daripada kesan-kesan pencemaran, jangkitan selsema serta meningkatkan imuniti dalam badan 

11- Membantu untuk mengurangkan tahap kolesterol, tekanan darah tinggi dan mencegah aterosklerosis ( aterosklerosis – radang pada    pembuluh darah manusia yang disebabkan penumpukan plak ateromatus ) 

12- Melindungi daripada pembekuan darah, lebam dan menggalakkan penyembuhan luka 

13- Membantu dalam pengeluaran hormon antistress

14- Penting untuk penyuburan sel darah putih dan juga bertindak sebagai antihistamin (Antihistamin adalah zat-zat yang dapat mengurangi atau menghalangi efek histamin terhadap tubuh dengan jalan memblok reseptor) semulajadi yang amat berguna untuk mengurangkan hidung bengkak semasa selesema dan mengurangkan gejala-gejala alergi yang lain.

15- Memainkan peranan penting dalam pengeluaran kolagen untuk keanjalan dan kecantikan kulit dalam mencegah penuaan pra-matang 

16- Membunuh bakteria patogenik yang bertindak sebagai antibiotik yang tidak berbahaya 

17- Melindungi sel-sel otak dan saraf tunjang yang sering dirosakkan oleh radikal bebas 

18- Membantu tubuh menyerap zat besi yang lebih (berguna dalam rawatan anemia )

19- memainkan peranan penting dalam penghasilan hemoglobin dan sel darah merah

20- Merawat jangkitan saluran kencing 

21- Diperlukan untuk metabolisme asid folik dan vitamin lain.

22- Vitamin C adalah jenis sustained released atau pelepasan perlahan-lahan, dalam masa 12 jam. Oleh itu ia memastikan tubuh kita mendapat bekalan vitamin C yang berterusan.

23- MENGELAKKAN ATHEROSCLEROSIS – arteri mengeras apabila timbunan kolesterol jahat (LDL. vitamin C merendahkan paras LDL dan menaikkan paras HDL)

24- Menyingkirkan toksin.  Vitamin C bergabung dengan toksin dalam badan seperti logam berat  dan membuangnya dari tubuh 

Memang banyak sangat manfaat vitamin c untuk tubuh manusia.  

Kesan Kekurangan Vitamin C

  • Luka lambat sembuh
  • Gusi mudah luka dan berdarah
  • Kelesuan melampau
  • Sakit sendi
  • Mudah diserang selesema
  • Stress
  • Kulit kering
Vitamin C Shaklee 500mg

Kenapa Vitamin C Shaklee?

1- Setiap tablet vitamin C mengandungi 7.5 biji hidangan sebiji buah termasuk kulitnya (500mg).

2- Pembebasan 1.5 vitamin C buah tersebut kedalam tubuh kita setiap jam.

3- Ujian klinikal telah membuktikan vitamin C  didalam 2 tablet vitamin C Shaklee (didalam jurang masa 5 jam) mampu kekal didalam plasma darah kita selama 24 jam.

4- Setiap tablet mengandungi 120mg bioflavonaid (25% dari bioflavonoid, diekstrak dari kulit buah) yang juga dikenali sebagai vitamin C Complex.  Fungsinya adalah untuk meningkatkan keberkesanan vitamin C didalam tubuh manusia,  melegakan inflamasi, menentang infeksi bakteria, dan radikal bebas.

Berdasarkan pengalaman saya sendiri, Vitamin C Shaklee memang yang TERBAIK!
Pengalaman sendiri :

1- Biasanya bila saya rasa-rasa macam demam nak datang, biasanya akan mengambil masa sekurang-kurangnya seminggu ke dua minggu untuk  hilang selesema, kahak, dan sakit kerongkong.  Selepas menjadi pengamal tegar Vitamin C Shaklee, alhamdulillah dengan izin Allah, kurang dari tiga hari, demam tersebut tidak jadi.

Cuma bila dah dapat rasa demam tu macam nak datang, cepat-cepat saya makan 6 biji Vitamin C : 2 biji selepas sarapan pagi, 2 biji Selepas makan tengahari, dan 2 biji selepas makan malam.  Jika hari biasa, cukup dengan hanya 2 biji sahaja setiap kali selepas sarapan.

2-  Vitamin C mampu mengurangkan kesan jeragat pada wajah saya. Pada awalnya saya tidak perasan, namun kakak-kakak dan adik yang menegur sebab kulit muka makin putih dan mula tanya saya pencuci muka apa saya guna.... hohoo!

3- Badan lebih bertenaga dan kurang (hampir) lebih imun daripada jangkitan penyakit.  Pernah terjadi, apabila suami, dan anak sulung saya dijangkiti mata merah (istilah: pink eye), namun alhamdulillah saya tidak terkena. Sebab masa tu saya dah standby telan siap-siap 6 biji sehari Vitamin C. Risau sangat jika kena jangkitan, risau dengan bayi kedua terkena juga sebab masa tu baby Anis baru berumur 3 bulan.  Sekurang-kurangnya bila saya ambil supplemen begini, baby juga akan dapat khasiatnya melalui susu ibu. Alhamdulillah, dengan izin Allah, saya dan baby Anis tidak terkena jangkitan.

4- Pengalaman adik saya yang pernah demam Denggi, dia juga mengambil Vitamin C.  Dimakan sebanyak 6 biji sehari untuk meningkatkan sistem pertahanan tubuh untuk melawan virus.  Alhamdulillah adik saya keluar wad selepas 5 hari ditahan (Mula makan 6 biji pada hari ketiga di wad). Jika diikutkan doktor merancang hanya akan keluarkan daripada wad selepas pemantauan selama seminggu. 

5- Pernah sekali anak sulung saya (Fawwaz) cirit birit, dan muntah-muntah, saya campurkan setengah tablet Vitamin C dewasa (patah dua) dan campur kedalam mealshake untuk Fawwaz. Alhamdulillah pada hari ketiga Fawwaz beransur baik dan kembali aktif bermain.  Semuanya dengan izin Allah. Kita sempurnakan ikhtiar, selebihnya Allah yang menyembuhkan. :)
______________________________________________________________________________

Interaksi  Positif Vitamin C dan Vitamin/Mineral/Ubat Lain
  • Amat bagus diambil bersama Vitamin E. Meningkatkan potensi Vitamin C
  • Ambil bersama iron tapi jangan dalam megadose. Ikut arahan label.

Interaksi  Negatif Vitamin C dan Vitamin/Mineral/Ubat Lain
  • JANGAN ambil vitmin C dengan ubat diabetes kerana ia boleh mengurangkan kesan ubat itu.
  • JANGAN ambil vitamin C dengan Aspirin kerana boleh mengganggu perut.

Ikut Arahan DOS PADA LABEL, kerana…
  • Menyebabkan oksidasi (adverse effect, ia tidak lagi menjadi antioksian) jika diambil berlebihan oleh pesakit buah pinggang.
  • Menyebabkan bayi dalam kandungan menghadapi simptom kurang vitamin C apabilalahir jika ibunya mengambil lebih daripada 5000mg (LIMA RIBU, BUKAN LIMA RATUS) Vitamin C semasa hamil.

Vitamin C terbaik adalah yang diperbuat dari bahan semulajadi dan terpilih,kerana vitamin C memerlukan bioflavonoid yang meningkatkan keberkesanan Vitamin C untuk diserap oleh tubuh kita.

ANDA MEMERLUKAN VITAMIN C INI?
ATAU ANDA MEMPUNYAI MASALAH LAIN?
HUBUNGI KAMI UNTUK SENARAI SUPPLEMEN YANG LAIN. HANYA YANG TERBAIK DARIPADA SHAKLEE.

Oh, bulan Disember ini ada promosi Vitamin C Shaklee...
BELI 6 PERCUMA 1
ATAU...
BELI 2 BOTOL DISKAUN 5%
--------------------------------------------- 

Kami adalah SID untuk seluruh Sabah - Tamparuli, Kiulu, Tuaran, Menggatal, Bandar Sierra, Kota Kinabalu, dan seluruh Sabah (Penghantaran by hand disediakan) untuk kawasan lain melalui pos atau khidmat penghantaran melalui Bas/teksi sahaja.  Hubungi kami untuk maklumat lanjut.

Whatapps/Telegram/Sms/call :
017 204 3577 - Ijja
017 371 0034 - Firdaus

 

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Monday, December 1, 2014

DENGGI DAN SHAKLEE

SIMPTOM DENGGI

Dapatkan rawatan segera jika ada tanda-tanda demam Denggi.




Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Terima kasih kerana mengunjungi blog ini.  Adakah anda sampai di sini kerana tajuk diatas? Ataupun ada diantara ahli keluarga anda menghadapi Denggi ketika ini? 

Untuk pengetahuan, tiada ubat khusus untuk menyembuhkan Denggi kecuali dengan mengawal simptom-simptom Denggi. Begitulah yang dilakukan oleh pihak hospital apabila menerima pesakit denggi. Pihak hospital akan mengambil langkah-langkah untuk mengawal daripada denggi terus merebak sehinggalah pesakit bersih daripada denggi.
 
Ada banyak ikhtiar yang boleh dilakukan untuk pencegahan Denggi ni. Selain daripada Sup Ketam Nipah, Rebusan air betik, rebusan air daun Pegaga, Air dan minuman isotonik seperti 100 Plus.  Shaklee juga ada alternatifnya, InshaAllah, tidak perlu risau, kerana dalam Shaklee memang ada set khas sebagai kaedah rawatan untuk Denggi ni. Bukan sekadar cakap kosong, tetapi pengalaman ini dilalui sendiri oleh adik saya.  Selain daripada pengalaman adik sendiri, Shaklee juga mempunyai ratusan testimoni pesakit Denggi yang mengambil set ini. Dengan Izin Allah.

Kisahnya bermula begini….

Pada 22 Oktober 2014 yang lepas, adik saya (Ayu) dimasukkan ke hospital kerana didiagnosis menghidap Demam Denggi.

Semuanya bermula apabila balik sahaja daripada KL, sehari berikutnya Ayu tiba-tiba demam panas mengejut, langsung tiada tanda-tanda akan demam panas.  Padahal kalau ikutkan masa awal mereka sampai di Sabah, dia ceria dan nampak sihat sahaja.  Hari kedua demam, kami masih belum menghantarnya ke klinik untuk dapatkan rawatan. Iyalah ingatkan demam biasa-biasa macam selalu.  Saya hanya berikan dia Vitamin C Shaklee 2 biji selepas sarapan.  Selain demam panas, Ayu juga muntah-muntah, lemah lesu, asyik terbaring tidak bermaya.  Dalam hati terdetik juga, kenapa lain macam je demam dia ni. Sebab biasanya selepas telan dalam 2 ke 6 biji Vitamin C, InshaAllah demam atau selesema akan beransur pulih.

Hari ketiga Ayu demam, dalam masa yang sama, emak saya pula sakit perut. Memulas-mulas sakitnya.  Jika nak tahu, emak saya ini ada masalah gastrik.  Kena pantang makan benda-benda berangin.  Masa tu emak saya minum Nescafe, tambah pula makan kuih cempedak.  Memang menjadilah angin dibadannya.  Kelam kabut kami yang ada dirumah. Allah sahaja yang tahu kegalauan suasana tu…. Abang saya tanpa berlengah terus membawa emak dan Ayu sekali ke Hospital Berungis, Tuaran pada malam itu juga.  Mereka terus dibawa ke bahagian kecemasan.  Ayu yang larat tidak larat bangun diangkat juga masuk kereta.

Emak saya hanya diberikan ubat buang angin, manakala ayu terus diambil sampel darah dan air kencing.  Doktor sahkan Ayu ada Demam Denggi, kerana bacaan platlet sangat rendah.  Malam itu juga dia dihantar ke Hospital Queen Elizabeth Kota Kinabalu, Sabah.

Mak yang sedang sakitpun, terus hilang rasa sakitnya mendengar keadaan Ayu.  Maka bermulalah ‘petua dan petui’ dicuba sebagai ikhtiar untuk Ayu supaya cepat sembuh.

Ketam Nipah emak buat sup untuk diberikan pada Ayu, air 100 Plus siap sedia untuk mengelakkan dedihidrasi.  Cuma air rebusan daun betik, rebusan air daun pegaga sahaja yang tidak sempat dicuba.  Sedikit perubahan daripada Sup Ketam hanya menurunkan sedikit suhu demam.  Namun hasilnya masih belum ditahap yang memuaskan.

Masa tu saya terus hubungi Master Aza untuk tanya apa set untuk Denggi ini.  Beliau mencadangkan :

  •      Nutriferon
  •      Sustained Vitamin C
  •      Perfomance Drink (PD)


Disebabkan stok Nutriferon habis untuk HQ Shaklee seluruh Malaysia, maka saya hanya berikan adik Vitamin C Shaklee dan Perfomance Drink (PD) sahaja.  Masuk hari ketiga barulah dapat bagi pada Ayu di hospital.

Vitamin C kalau ikut cadangan pemakanan di botol, hanya makan sebiji sekali setiap hari.

Namun saya lebihkan menjadi 6 biji sehari :
2 biji selepas sarapan pagi, 2 biji selepas makan tengahari, dan 2 biji selepas makan malam.  Badan yang sedang sakit memang memerlukan lebih nutrisi agar dapat melawan sakit yang sedang dihidapi pesakit.  Perfomance Drink pula diminum menggantikan air masak, minum secara selang seli atau minum sahaja sepanjang hari.

Jika diikutkan, doktor mencadangkan agar Ayu ditahan selama seminggu.  Tetapi alhamdulillah, kerana pada hari kelima kondisi Ayu mula stabil dan dibenarkan keluar hospital.

Lihat gambar:





Nutriferon Shaklee:
Nutriferon adalah terhasil dari 4 estrak tumbuhan iaitu biji labu, bunga safflower, honeysuckle Jepun dan biji Plantago; mempunyai daya kebolehan mendorong pengeluaran semulajadi  interferon tubuh. 
  • Formula yang digunakan adalah semulajadi, selamat, tulen dan berkesan. 
  • Penemuannya adalah diiktiraf sebagai penemuan yang terhebat dalam bidang immunologi.
  • Dalam bidang perubatan, suntikan nutriferon banyak digunakan untuk merawat penyakit hepatitis, kanser, hidrophobia (penyakit anjing gila), herpes, HIV dll.
  • Nutriferon juga sangat berkesan untuk melindungi diri kita dari jangkitan influenza dan pelbagai penyakit yang lain.

KEBAIKAN NUTRIFERON
  • Mengukuhkan sistem imuniti dalam masa 3 hari
  • Melawan kanser & tumor
  • Melindungi dari Influenza
  • Meringankan Stres & kelesuan
  • Melambatkan Penuaan
  • Mengurangkan Infeksi oleh pesakit-pesakit Hepatitis B & C
  • Mempertingkatkan Menopaus
  • Mempertingkatkan PMS

Sustained Vitamin C
 Disini saya kongsikan beberapa kebaikan Vitamin C Shaklee:

Untuk satu tablet Vitamin C ini, ia mengnadungi 7.5 hidangan sebiji buah oren termasuk kulitnya (500mg) dan pembebasan 1.5 vitamin C buah tersebut ke dalam tubuh kita setiap jam.

Ujian klinikal telah membuktikan vitamin C di dalam 2 tablet Vitamin Shaklee (dalam jurang masa 5 jam) mampu kekal di dalam palsma darah kita selama 24 jam. Mengandungi 120mg bioflavonoid yang mana 25% dari dari bioflavanoid diekstrak daripada kulit buah oren yang juga dikenali sebagai Vitamin C Complex. Khasiatnya, ia mampu meningkatkan keberkesanan vitamin C dalam tubuh kita, melegakan inflamasi, menentang infeksi bakteria dan radikal bebas.

Bagaimana ia bertindak?

1) Membentuk Kolagen
Ia merangsang pembentukan kolagen. Kolagen adalah sebatian asas otot, tisu, gusi,     rangka dan tulang rawan. Oleh itu ia mampu mempertingkatkan kedut dan     menghalang otot dari menjadi lembik.

2) Memperbaiki Simptom Pendarahan
Kekurangan Vitamin C adalah penyebab gusi berdarah, lebam di kulit, pemulihan kecederaan yang lambat, kulit kering, ruam dan kulit kasar.

3) Peningkatan Sistem Imun
Membina sel darah merah yang sihat untuk penyerapan zat besi yang lebih baik, serta membantu sel darah putih menentang bakteria dan kuman. Ia juga mampu membantu mengukuhkan sistem imun, mempertingkatkan alergi hidung dan kulit, asthma. Apa yang menarik ia turut berfungsi untuk menyingkatkan waktu pemulihan dan mengurangkan simptom selsema.

4) Memerangi Kanser
Ia bersifat sebagai antioksida yang mampu mempertingkatkan interferon semulajadi tubuh dan merangsang pengeluaran T-cells untuk melawan sel-sel kanser serta membuang kimia berbahaya dari tubuh kita dengan berkesan.

5) Mencantikkan Kulit
Pengambilan Vit-c setiap hari untuk mendapatkan kulit yang lebih cerah, melambatkan penuaan, dan menyekat pembentukan pigmen. Untuk makuman, pigmen adalah penyebab utama kehadiran jeragat pada kulit muka kita ya...

6) Memperbaiki Insomnia
Dengan menganbil Vit-c secara konsisten, ia boleh membantu menyelesaikan masalah insomnia, stress serta masalah-masalah berkaitan mental seperti murung dan resah.

7) Mengekalkan Kolestrol yang sihat.

Vit-C ini mampu membantu mengurangkan kolestrol dan tekanan darah, mengeklakan kapilai darah yang sihat, menghindarkan arteriosclerosis, thrombus, menghalang pendarahan dalaman, hidung berdarah serta pendarahan dalam otak dan gusi.

PERFOMANCE DRINK (PD)




Bagaimana pula Perfomance Drink membantu pesakit Denggi?

Performance Drink – Berfungsi untuk mengembalikan dan menstabilkan kandungan air di dalam badan. performance drink mempunyai garam yang menstabilkan badan. Performance drink juga memberikan tenaga kepada pesakit. Performance drink berbeza dengan 100Plus. Biasanya orang akan mengambil 100plus bila demam denggi. 100Plus tidak mempunya banyak garam natrium di dalamnya. Di dalam lebihnya banyak kandungan gula.


>> Performance Drink merupakan minuman ahli sukan yang mengandungi imbangan elektrolit yang sempurna untuk membantu mencegah dehydration, seperti fungsi minuman isotonik. 



>> Membekalkan 3 jenis karbohidrat bagi tenaga dan stamina. 
>> PD bukan milk booster, atau minuman penambah susu, sebaliknya membantu tubuh kita menjaga kestabilan bendalir agar tidak kekeringan.
>> Mengandungi formula karbohidrat unik Shaklee iaitu opticarb yang membekalkan tenaga serta merta. Opticarb ialah rangkaian karbohidrat yang memberikan kita tenaga berterusan tanpa menganggu kestabilan gula dalam darah.
>> PD bukan saja untuk ibu menyusu/mengandung semasa berpuasa, tetapi sesuai untuk semua, terutama yang kerja di tengah panas, kerja yang memerlukan tenaga lebih sesuai untuk mengambil PD ini.
>> Budak yang sedang demam juga elok ambil PD sebab biasanya budak kecil bila sudah demam tiada selera makan minum. PD boleh membantu untuk mencegah dehidrasi.


Anda memerlukan set Denggi ini? Boleh hubungi kami melalui Whatsapp/Telegram/sms/Call :

ijja : 0172043577 
Firdaus : 0173710034

Ahli Shaklee berdaftar untuk seluruh kawasan Sabah (Utama) dan seluruh Malaysia.

Follow kami di Instagram : http://instagram.com/ahya_ijja
Follow kami di Facebook : Sabah-Good-Vitamin

Friday, November 28, 2014

Kisah Cinta Dengan Shaklee

Vita Lea With Iron Formula

Secara jujurnya minda ni sangat negatif dan pesimistik dengan multivitamin /makanan tambahan. Rasa macam banyak menipulah supplement itu  ini. Tetapi itu dahulu.

Orang tua-tua kata, kalau kita benci atau tak suka sesuatu, jangan benci sangat sebab takut benda itu yang akan buat kita sayang dan suka satu masa nanti....

Kisah jatuh cinta saat kali pertama mencuba produk Shaklee bermula pada bulan Mei 2014 yang lalu.
Pada masa itu saya memang sudah tahu kewujudan Shaklee ini selepas Allah izinkan saya berkenalan dengan seorang sahabat yang saya kenali dengan nama Aza, semasa program Ukhuwah bersama Ustaz Zahazan di Taman Metropolitan Kepong (16 Mac 2013).  Allah maha mengetahui apa yang tidak kita ketahui.  Tiada yang kebetulan dalam hidup ini, semuanya dalam perancangan Allah...

Masa awal-awal mengenali Aza, beliau memang ada maklumkan yang dia aktif dalam bisnes Shaklee, tetapi hati saya waktu itu masih 'keras' untuk terbuka dan mencuba khasiat produk. 
Dalam minda ni selalu sebut,

"Nanti-nantilah, mesti sama sahaja macam supplemen lain"

2014
Semuanya bermula apabila kandungan anak kedua memasuki usia 5 bulan.
Saya kerap pening, kaki rasa cramp, tapak kaki selalu rasa dingin, lutut kaki kiri selalu kejang hingga ke buku lali, hinggakan kerap tulang pinggang terasa ngilu dan sakit apabila tapak kaki memijak lantai.  Selalu juga jalan terhenjut sebab menahan kesakitan ketika memijak lantai.
Setiap kali ke klinik untuk pemeriksaan antenatal,  bacaan darah (hb=hemoglobin) selalu rendah, berdakwat merah. Puas nurse bagi cadangan suruh makan itu, makan ini untuk tambah darah.  HB tetap tidak naik juga bacaannya.  Akibat HB rendah ini jugalah menyebabkan saya cepat rasa penat, pening bila berdiri lama, adakalanya rasa hendak pitam.
Vita-Lea with Iron Formula, buat saya jatuh suka!
Vita-lea (sebut vaita-Li) adalah vitamin pertama yang buat hati saya berubah, sekaligus menukar persepsi negatif saya kepada supplement selama ini.  Sebelum menjadi ahli Shaklee secara sah, kakak saya juga adalah pengguna produk Shaklee tetapi belum juga menjadi ahli, sekadar makan sendiri sahaja.  Lebihan vitamin Vita-Lea yang ada daripada kakaklah yang saya ambil kerana tidak sempat untuk beli terus di HQ Shaklee.
Hari pertama makan, saya masih rasa lutut bertambah sejuk dan sakit sedikit, namun menjelang tenghari sakitnya hilang. Alhamdulillah, semua dengan izinNya..Badan rasa lebih ringan, kepala kurang pening, dan sakit di lutut beransur hilang.  Pada waktu yang sama saya aktif memasak nasi lemak untuk dijual kepada penghuni sekitar apartment tempat saya tinggal.  Masa tu kandungan sudah masuk 8 bulan lebih. EDD bersalin ialah pada 21.08.2014..

Bacaan HB saya di klinik juga semakin bertambah baik sekalipun belum menjadi dakwat biru. At least ada perubahan.  Nursepun semakin bagi galakan dan tanya saya makan apa untuk naikkan bacaan HB? Saya jawab Vita Lea daripada Shaklee.

Hari-hari berlalu dengan lebih baik saya rasakan, hinggalah satu petang pinggang mula rasa sakit-sakit, sebelum berbuka puasa, saya tergerak hendak ke hospital, tapi hati kecil berkata belum sampai waktunya untuk saya bersalin.  Sempat lagi saya menyempurnakan puasa saya pada hari itu.pada satu malam, perut saya rasa memulas seperti hendak ke tandas, ulang alik ketandas tetapi tiada apa yang keluar.

Pada pukul 12.15 tengah malam, saya terjaga kerana anak yang sulung tiba-tiba menangis, semasa bangun itulah, pinggang dan bahagian bawah perut semakin rasa sakit...terasa seperti hendak bersalin.. baru sahaja 07.07.2014, takkan lah sudah hendak bersalin? Nak berjalanpun rasa macam dah tak larat nak angkat kaki untuk melangkah. Saya gagahkan juga.  Saya buat kiraan berapa kali datang kontraksi, 10 minit-10minit. Tepat.

Saya membawa suami untuk ke hospital malam itu juga. Alhamdulillah kerana perjalanan Allah mudahkan.  Semasa dalam kereta pula, saya buat kiraan lagi, sudah ke 8minit-8minit.  Zikrullah saya teruskan, mohon bantuan Allah semuanya dimudahkan proses.

Sampai sahaja dihadapan hospital SMC, saya paksa kaki untuk melangkah dan bertenang seboleh yang mungkin, suami pula yang lebih kelihatan cemas.  Selepas urusan pendaftaran, saya terus ke bilik penilaian untuk diperiksa bukaan untuk bayi keluar.  Rasa cuak juga sebab di katil sebelah ada ibu yang sedang meng'adoi-adoi' kesakitan kontraksi. Menurutnya, air ketuban sudah pecah, tapi bukaan baru 3cm....Allah...saya doa dalam hati Allah mudahkan ibu itu bersalin.

Sampai sahaja giliran saya, doktor perempuan memeriksa bukaan, selepas itu dia terkejut...

"Ya Allah...!"
"Kenapa doktor?" Saya menyoal tenang.
"Puan ni kerja bahagian perubatan ke?" Doktor tu bertanya saya.
Saya geleng.
"Tidaklah, saya hanya suri rumah dan buat bisnes online sepenuh masa"
"Oh..." Doktor tu menjawab pendek.
"Saya ingatkan kerja bahagian perubatan, sebab bukaan jalan untuk bayi keluar dah 8.5cm dah ni. Puan tidak rasa sakit?"
"Ada, sebenarya daripada petang semalam rasa sakit, cuma gap masanya terlalu jauh, jadi saya rasa baik rehat dulu dan tunggu sampai waktunya dah dekat-dekat dan tidak perlu saya menunggu lama di wad bersalin nanti" Saya jawab panjang lebar.  Doktor tu angguk-angguk..sambil tangannya mencucuk jarum ditangan untuk mengambil bacaan darah.

Air ketuban dipecahkan, dan saya terus dibawa masuk ke dewan bersalin.  Alhamdulillah saya bersalin normal dan mengambil masa 8 minit sahaja untuk melahirkan anak kedua kali ini. Tepat 3.30 pagi, 07.07.2014 bayi perempuan dilahirkan, 2.9 kg. Alhamdulillah, paling best bersalin kerana tanpa jahitan.  Badan rasa lebih bertenaga. Berbeza dengan keadaan semasa saya bersalin anak sulung yang lepas.

Disebabkan wad penuh, saya masih ditempatkan di dewan bersalin.  Pelawat masih belum dibenarkan masuk, dalam masa yang sama, perut terasa pedih sebab lapar. Selepas bersalin hanya secawan milo suam yang saya minum, saya ambil kesempatan untuk makan terus Vita lea yang memang dibawa bersama.

Hanya pada pukul 8.30pagi saya dipindahkan ke wad.  Kepala masa tu dah rasa berpinar-pinar sebab pening, saya hanya baring sahaja di katil, risau jika pengsan sebab belum makan apa-apa sejak pukul 3.30 pagi.  Sarapan hanya dihidangkan pukul 10 pagi. Masa itulah baru saya makan makanan berat untuk kembalikan tenaga, apapun saya bersyukur kerana sedikit sebanyak Vita Lea memang membantu saya untuk bertahan.

Semasa dalam pantang, saya teruskan makan Vita Lea, alhamdulillah pengalaman yang saya rasakan 100% berbeza dengan kelahiran anak yang sulung.  Jika masa pantang yang pertama dahulu saya alami cabaran begini:

1- Pinggang hingga ke tapak kaki cramp, paling terasa seksanya semasa hendak tidur dan bangun pagi, saya rasa macam lumpuh setengah badan, hendak mengiring menukar posisi tidur hanya Allah yang tahu seksanya bagaimana.  Setiap kali bangun pagi, tidak dapat bangun sendiri kerana pinggang yang sakit, suami akan bantu untuk bangunkan saya hingga boleh berdiri.
Selepas makan Vita Lea Shaklee: Alhamdulillah langsung tiada masalah diatas. :)

2- Masalah sembelit. Sembelit yang teruk, hingga memakan masa 45minit ditandas.  Trauma jahitan terbuka dan rasa trauma hendak ke tandas.
Selepas makan Vita Lea Shaklee: Alhamdulillah, sangatlah mudah urusan membuang air ni...rasa seronok sangat!

3- Masalah badan rasa sakit-sakit dan kurang tenaga.
Alhamdulillah selepas mengamalkan Vita Lea, langsung tidak rasa sakit-sakit badan.

Secara jujurnya, saya bersyukur sangat dapat berkenalan dengan supplement Shaklee... Daripada Vita Lea inilah saya terus jatuh suka sangat dengan suplemen Shaklee...

Untuk perkongsian akan datang, saya akan share fakta lain tentang Vita Lea, dan kenapa Vita Lea ini sungguh istimewa. Jumpa lagi di entri akan datang. InshaAllah...
-------------------------------------
Berminat hendak tahu lebih lanjut tentang Vita Lea Shaklee atau produk lain?
Hubungi saya, saya akan cuba menjawab soalan anda.
 
{SMS/Whatsapp/Telegram}
- Ijja       : 017 204 3577
- Firdaus : 017 371 0034  
 

Saturday, November 15, 2014

Minyak Ikan : Kenapa kita perlukannya?


Ada pelbagai jenis minyak ikan yang terdapat disekeliling kita. Namun bagaimanakah kita tahu bahawa minyak ikan yang kita makan adalah yang paling bagus, sesuai, selamat dan PALING BERKESAN untuk kita gunakan??

Dalam penulisan kali ini, saya hanya berkongsi dan fokus dengan minyak ikan daripada keluaran Shaklee iaitu Omega Guard.  Kenapa Omega Guard Shaklee paling saya syorkan? Kerana jenama Shaklee adalah yang terbaik...rujuk info dibawah tentang Omega Guard Shaklee:

Shaklee hanya menggunakan sumber yang terbaik untuk dijadikan bahan utama dalam setiap produk keluaran mereka.

1- Omega Guard Shaklee di ekstrak daripada ikan laut air sejuk (Ikan Sardin, Mackerel, Herring, Anchovies) di perairan negara Jepun.  Ia bukan daripada hati minyak ikan.

2- Omega Guard adalah 3 kali lebih tumpat dari ketumpatan minyak ikan.  Berbanding omega dipasaran, Omega Guard Shaklee merupakan minyak ikan paling tulen di dunia yang mengandungi rangkaian spektrum penuh 7 jenis asid lemak Omega 3 semulajadi termasuk EPA, DHA, ALA dan banyak lagi.

3- Satu sajian Omega Guard Shaklee membekalkan 905mg asid lemak Omega 3 EPA dan DHA

4- Kebanyakkan pengeluar minyak ikan daripada kilang yang lain meggunakan kaedah penyulingan tekanan tinggi untuk mengekstrak minyak ikan.  Kaedah ini bukan sahaja akan memusnahkan sesetengah nutrien, malah tidak boleh menapis kandungan logam yang membahayakan kesihatan.

5- Berbeza dengan Shaklee yang menggunakan kaedah ultratulen bergred farmaseutikal teknologi terkini untuk menghasilkan omega guard.  Ia dihasilkan melalui satu proses penyulingan proprietari tiga molekul untuk mengekstrak asid lemak Omega-3 yang paling tulen dan paling semulajadi sementara menyingkirkan bahan merbahaya seperti: Plumbum, Merkuri, Arsenik, Kadmium, Dioksin, dan PCB (Polychlorinated biphenyl - merupakan bahan kimia industri yang sangat toksik)


Melindungi Jantung Anda:

Omega Guard Shaklee membekalkan asid lemak omega-3 yang berpotensi ultratulen dengan spektrum penuh bergred farmaseutikal.

Membantu Mengurangkan Risiko Penyakit Jantung

Satu penyelidikan yang menyokong fakta tersebut tetapi bukan muktamad menunjukkan bahawa pengambilan asid-asid lemak omega-3 seperti EPA dan DHA boleh mengurangkan risiko penyakit jantung koronari. 
Penyelidikan juga menunjukkan bahawa paras asid lemak omega-3 yang tinggi dapat memperbaiki kesihatan kardiovaskular di samping membantu memelihara tekanan darah dan paras trigliserida yang normal. Tambahan lagi, omega-3 dapat memelihara kesihatan otak, penglihatan dan fungsi-fungsi sendi.

Ultratulen dan Bergred Farmaseutikal

OmegaGuard dihasilkan melalui suatu proses penyulingan proprietari tiga molekul yang memekatkan asid lemak omega-3 yang bermanfaat dan semulajadi sementara menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti merkuri dan plumbum yang terdapat di dalam kebanyakan jenis ikan.

Minyak Ikan Terbaik Di Dunia

Mengandungi satu rangkaian penuh 7 jenis asid lemak omega-3 semulajadi iaitu EPA, DHA, ALA dan lain-lain lagi. EPA menyihatkan jantung dan sendi anda manakala DHA pula penting bagi perkembangan dan fungsi otak.

Sumber : Shaklee Malaysia

Notakaki: Shaklee berada dipasaran dan terbukti berkesan sejak lebih 50 tahun lalu. Omega Guard Shaklee adalah ultrapure , dibuat dengan begitu sempurna, penyulingan 3 peringkat secara semula jadi memberi manfaat asid lemak pada masa yang sama mengeluarkan sebatian berbahaya seperti merkuri dan plumbum yang terdapat dalam ikan. Omega Guard dibuat dari ikan, bukan hati ikan yang boleh memberi kesan toksik. 

Dapatkan Omega Guard Shaklee ini untuk kegunaan sekeluarga!
 
* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Pertanyaan, konsultasi dan pesanan produk boleh hubungi kami di:


sms/whatsApp/Telegram : Khatijah Ramin 017-2043577
sms/whatsApp/Telegram: Firdaus Abdul Aziz 017-371 0034
Fb: www.facebook.com/sabah-good-vitamin . Klik LIKE utk info terkini.
 

Membantu menentang kanser pa

Make Money at : http://bit.ly/adfly