Friday, December 5, 2014

Sukanya dengan Vitamin C


Dr. Linus Pauling  adalah seorang ahli kimia & biokimia yang paling berpengaruh diabad ke 20. Beliau dianugerahkan pingat nobel sebanyak dua kali hasil dari sumbangan penyelidikan beliau dalam dunia Sains.  Beliau sihat secara fizikal sehingga pada umur 92 tahun!

Rahsianya adalah mengamalkan pengambilan vitamin C 18mg sehari untuk mendapatkan kesihataan yang optimum.

Vitamin C merupakan salah satu vitamin terpenting yang harus kita ambil setiap hari, memandangkan kerana manfaatnya yang banyak untuk kesihatan dalam tubuh kita.  Tahukah anda, badan manusia tidak mampu menghasilkan vitamin C? Tambahan pula vitamin C akan larut air akan hilang berterusan dari tubuh kita.   Manusia mendapatkan sumber vitamin C daripada hidangan yang dimakan setiap hari.  Disebabkan itu adalah perlu untuk kita mendapatkan sumber yang tepat untuk memaksimumkan pengambilan vitamin C kita dalam sehari.



Manfaat Utama Vitamin C:

1- Membentuk Kolagen : Merangsang pembentukan kolagen.  Kolagen adalah sebatian asas otot, tisu, gusi, rangka, dan tulang rawan.  Oleh itu ianya mampu mempertingkatkan kedut dan menghalang otot menjadi lembik.

2- Memperbaiki simptom Pendarahan: Kekurangan vitamin C menyebabkan gusi berdarah, kulit lebam, luka lambat sembuh, kulit kering/bersisik, ruam, dan kulit menjadi kasar.

3- Kulit  – Rumusan kolagen iaitu bahan protein yang mengikat sel-sel. Ia penting bagi pembaikan semula dan Pertumbuhan Tisu, Sel, Gusi, Pembuluh Darah, Tulang dan Gigi.

4- Vitamin C merupakan antioksidan yang menolong mengeluarkan toksin dalam darah dan mempunyai kesan anti-penuaan.  Amat berguna bagi menentang jangkitan, menghalang serangan virus dan bakteria, mengurangkan kesan alergi.

5-  Vitamin C mengurangkan pembekuan darah dan menolong menurunkan kolesterol dalam darah.  Menolong menyerap zat besi dan meningkatkan hemoglobin dalam darah.

6- Memberi kesan kulit yang sekata, cerah dan lembap

7- Sesuai untuk ibu mengandung

8- Sesuai untuk merawat jerawat di wajah dan badan

9- Diperlukan untuk pertumbuhan dan pembaikan tisu, fungsi kelenjar adrenal dan juga   mendapatkan gusi dan gigi yang sihat 

10- Melindungi sel tubuh daripada kesan-kesan pencemaran, jangkitan selsema serta meningkatkan imuniti dalam badan 

11- Membantu untuk mengurangkan tahap kolesterol, tekanan darah tinggi dan mencegah aterosklerosis ( aterosklerosis – radang pada    pembuluh darah manusia yang disebabkan penumpukan plak ateromatus ) 

12- Melindungi daripada pembekuan darah, lebam dan menggalakkan penyembuhan luka 

13- Membantu dalam pengeluaran hormon antistress

14- Penting untuk penyuburan sel darah putih dan juga bertindak sebagai antihistamin (Antihistamin adalah zat-zat yang dapat mengurangi atau menghalangi efek histamin terhadap tubuh dengan jalan memblok reseptor) semulajadi yang amat berguna untuk mengurangkan hidung bengkak semasa selesema dan mengurangkan gejala-gejala alergi yang lain.

15- Memainkan peranan penting dalam pengeluaran kolagen untuk keanjalan dan kecantikan kulit dalam mencegah penuaan pra-matang 

16- Membunuh bakteria patogenik yang bertindak sebagai antibiotik yang tidak berbahaya 

17- Melindungi sel-sel otak dan saraf tunjang yang sering dirosakkan oleh radikal bebas 

18- Membantu tubuh menyerap zat besi yang lebih (berguna dalam rawatan anemia )

19- memainkan peranan penting dalam penghasilan hemoglobin dan sel darah merah

20- Merawat jangkitan saluran kencing 

21- Diperlukan untuk metabolisme asid folik dan vitamin lain.

22- Vitamin C adalah jenis sustained released atau pelepasan perlahan-lahan, dalam masa 12 jam. Oleh itu ia memastikan tubuh kita mendapat bekalan vitamin C yang berterusan.

23- MENGELAKKAN ATHEROSCLEROSIS – arteri mengeras apabila timbunan kolesterol jahat (LDL. vitamin C merendahkan paras LDL dan menaikkan paras HDL)

24- Menyingkirkan toksin.  Vitamin C bergabung dengan toksin dalam badan seperti logam berat  dan membuangnya dari tubuh 

Memang banyak sangat manfaat vitamin c untuk tubuh manusia.  

Kesan Kekurangan Vitamin C

  • Luka lambat sembuh
  • Gusi mudah luka dan berdarah
  • Kelesuan melampau
  • Sakit sendi
  • Mudah diserang selesema
  • Stress
  • Kulit kering
Vitamin C Shaklee 500mg

Kenapa Vitamin C Shaklee?

1- Setiap tablet vitamin C mengandungi 7.5 biji hidangan sebiji buah termasuk kulitnya (500mg).

2- Pembebasan 1.5 vitamin C buah tersebut kedalam tubuh kita setiap jam.

3- Ujian klinikal telah membuktikan vitamin C  didalam 2 tablet vitamin C Shaklee (didalam jurang masa 5 jam) mampu kekal didalam plasma darah kita selama 24 jam.

4- Setiap tablet mengandungi 120mg bioflavonaid (25% dari bioflavonoid, diekstrak dari kulit buah) yang juga dikenali sebagai vitamin C Complex.  Fungsinya adalah untuk meningkatkan keberkesanan vitamin C didalam tubuh manusia,  melegakan inflamasi, menentang infeksi bakteria, dan radikal bebas.

Berdasarkan pengalaman saya sendiri, Vitamin C Shaklee memang yang TERBAIK!
Pengalaman sendiri :

1- Biasanya bila saya rasa-rasa macam demam nak datang, biasanya akan mengambil masa sekurang-kurangnya seminggu ke dua minggu untuk  hilang selesema, kahak, dan sakit kerongkong.  Selepas menjadi pengamal tegar Vitamin C Shaklee, alhamdulillah dengan izin Allah, kurang dari tiga hari, demam tersebut tidak jadi.

Cuma bila dah dapat rasa demam tu macam nak datang, cepat-cepat saya makan 6 biji Vitamin C : 2 biji selepas sarapan pagi, 2 biji Selepas makan tengahari, dan 2 biji selepas makan malam.  Jika hari biasa, cukup dengan hanya 2 biji sahaja setiap kali selepas sarapan.

2-  Vitamin C mampu mengurangkan kesan jeragat pada wajah saya. Pada awalnya saya tidak perasan, namun kakak-kakak dan adik yang menegur sebab kulit muka makin putih dan mula tanya saya pencuci muka apa saya guna.... hohoo!

3- Badan lebih bertenaga dan kurang (hampir) lebih imun daripada jangkitan penyakit.  Pernah terjadi, apabila suami, dan anak sulung saya dijangkiti mata merah (istilah: pink eye), namun alhamdulillah saya tidak terkena. Sebab masa tu saya dah standby telan siap-siap 6 biji sehari Vitamin C. Risau sangat jika kena jangkitan, risau dengan bayi kedua terkena juga sebab masa tu baby Anis baru berumur 3 bulan.  Sekurang-kurangnya bila saya ambil supplemen begini, baby juga akan dapat khasiatnya melalui susu ibu. Alhamdulillah, dengan izin Allah, saya dan baby Anis tidak terkena jangkitan.

4- Pengalaman adik saya yang pernah demam Denggi, dia juga mengambil Vitamin C.  Dimakan sebanyak 6 biji sehari untuk meningkatkan sistem pertahanan tubuh untuk melawan virus.  Alhamdulillah adik saya keluar wad selepas 5 hari ditahan (Mula makan 6 biji pada hari ketiga di wad). Jika diikutkan doktor merancang hanya akan keluarkan daripada wad selepas pemantauan selama seminggu. 

5- Pernah sekali anak sulung saya (Fawwaz) cirit birit, dan muntah-muntah, saya campurkan setengah tablet Vitamin C dewasa (patah dua) dan campur kedalam mealshake untuk Fawwaz. Alhamdulillah pada hari ketiga Fawwaz beransur baik dan kembali aktif bermain.  Semuanya dengan izin Allah. Kita sempurnakan ikhtiar, selebihnya Allah yang menyembuhkan. :)
______________________________________________________________________________

Interaksi  Positif Vitamin C dan Vitamin/Mineral/Ubat Lain
  • Amat bagus diambil bersama Vitamin E. Meningkatkan potensi Vitamin C
  • Ambil bersama iron tapi jangan dalam megadose. Ikut arahan label.

Interaksi  Negatif Vitamin C dan Vitamin/Mineral/Ubat Lain
  • JANGAN ambil vitmin C dengan ubat diabetes kerana ia boleh mengurangkan kesan ubat itu.
  • JANGAN ambil vitamin C dengan Aspirin kerana boleh mengganggu perut.

Ikut Arahan DOS PADA LABEL, kerana…
  • Menyebabkan oksidasi (adverse effect, ia tidak lagi menjadi antioksian) jika diambil berlebihan oleh pesakit buah pinggang.
  • Menyebabkan bayi dalam kandungan menghadapi simptom kurang vitamin C apabilalahir jika ibunya mengambil lebih daripada 5000mg (LIMA RIBU, BUKAN LIMA RATUS) Vitamin C semasa hamil.

Vitamin C terbaik adalah yang diperbuat dari bahan semulajadi dan terpilih,kerana vitamin C memerlukan bioflavonoid yang meningkatkan keberkesanan Vitamin C untuk diserap oleh tubuh kita.

ANDA MEMERLUKAN VITAMIN C INI?
ATAU ANDA MEMPUNYAI MASALAH LAIN?
HUBUNGI KAMI UNTUK SENARAI SUPPLEMEN YANG LAIN. HANYA YANG TERBAIK DARIPADA SHAKLEE.

Oh, bulan Disember ini ada promosi Vitamin C Shaklee...
BELI 6 PERCUMA 1
ATAU...
BELI 2 BOTOL DISKAUN 5%
--------------------------------------------- 

Kami adalah SID untuk seluruh Sabah - Tamparuli, Kiulu, Tuaran, Menggatal, Bandar Sierra, Kota Kinabalu, dan seluruh Sabah (Penghantaran by hand disediakan) untuk kawasan lain melalui pos atau khidmat penghantaran melalui Bas/teksi sahaja.  Hubungi kami untuk maklumat lanjut.

Whatapps/Telegram/Sms/call :
017 204 3577 - Ijja
017 371 0034 - Firdaus

 

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Monday, December 1, 2014

DENGGI DAN SHAKLEE

SIMPTOM DENGGI

Dapatkan rawatan segera jika ada tanda-tanda demam Denggi.




Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Terima kasih kerana mengunjungi blog ini.  Adakah anda sampai di sini kerana tajuk diatas? Ataupun ada diantara ahli keluarga anda menghadapi Denggi ketika ini? 

Untuk pengetahuan, tiada ubat khusus untuk menyembuhkan Denggi kecuali dengan mengawal simptom-simptom Denggi. Begitulah yang dilakukan oleh pihak hospital apabila menerima pesakit denggi. Pihak hospital akan mengambil langkah-langkah untuk mengawal daripada denggi terus merebak sehinggalah pesakit bersih daripada denggi.
 
Ada banyak ikhtiar yang boleh dilakukan untuk pencegahan Denggi ni. Selain daripada Sup Ketam Nipah, Rebusan air betik, rebusan air daun Pegaga, Air dan minuman isotonik seperti 100 Plus.  Shaklee juga ada alternatifnya, InshaAllah, tidak perlu risau, kerana dalam Shaklee memang ada set khas sebagai kaedah rawatan untuk Denggi ni. Bukan sekadar cakap kosong, tetapi pengalaman ini dilalui sendiri oleh adik saya.  Selain daripada pengalaman adik sendiri, Shaklee juga mempunyai ratusan testimoni pesakit Denggi yang mengambil set ini. Dengan Izin Allah.

Kisahnya bermula begini….

Pada 22 Oktober 2014 yang lepas, adik saya (Ayu) dimasukkan ke hospital kerana didiagnosis menghidap Demam Denggi.

Semuanya bermula apabila balik sahaja daripada KL, sehari berikutnya Ayu tiba-tiba demam panas mengejut, langsung tiada tanda-tanda akan demam panas.  Padahal kalau ikutkan masa awal mereka sampai di Sabah, dia ceria dan nampak sihat sahaja.  Hari kedua demam, kami masih belum menghantarnya ke klinik untuk dapatkan rawatan. Iyalah ingatkan demam biasa-biasa macam selalu.  Saya hanya berikan dia Vitamin C Shaklee 2 biji selepas sarapan.  Selain demam panas, Ayu juga muntah-muntah, lemah lesu, asyik terbaring tidak bermaya.  Dalam hati terdetik juga, kenapa lain macam je demam dia ni. Sebab biasanya selepas telan dalam 2 ke 6 biji Vitamin C, InshaAllah demam atau selesema akan beransur pulih.

Hari ketiga Ayu demam, dalam masa yang sama, emak saya pula sakit perut. Memulas-mulas sakitnya.  Jika nak tahu, emak saya ini ada masalah gastrik.  Kena pantang makan benda-benda berangin.  Masa tu emak saya minum Nescafe, tambah pula makan kuih cempedak.  Memang menjadilah angin dibadannya.  Kelam kabut kami yang ada dirumah. Allah sahaja yang tahu kegalauan suasana tu…. Abang saya tanpa berlengah terus membawa emak dan Ayu sekali ke Hospital Berungis, Tuaran pada malam itu juga.  Mereka terus dibawa ke bahagian kecemasan.  Ayu yang larat tidak larat bangun diangkat juga masuk kereta.

Emak saya hanya diberikan ubat buang angin, manakala ayu terus diambil sampel darah dan air kencing.  Doktor sahkan Ayu ada Demam Denggi, kerana bacaan platlet sangat rendah.  Malam itu juga dia dihantar ke Hospital Queen Elizabeth Kota Kinabalu, Sabah.

Mak yang sedang sakitpun, terus hilang rasa sakitnya mendengar keadaan Ayu.  Maka bermulalah ‘petua dan petui’ dicuba sebagai ikhtiar untuk Ayu supaya cepat sembuh.

Ketam Nipah emak buat sup untuk diberikan pada Ayu, air 100 Plus siap sedia untuk mengelakkan dedihidrasi.  Cuma air rebusan daun betik, rebusan air daun pegaga sahaja yang tidak sempat dicuba.  Sedikit perubahan daripada Sup Ketam hanya menurunkan sedikit suhu demam.  Namun hasilnya masih belum ditahap yang memuaskan.

Masa tu saya terus hubungi Master Aza untuk tanya apa set untuk Denggi ini.  Beliau mencadangkan :

  •      Nutriferon
  •      Sustained Vitamin C
  •      Perfomance Drink (PD)


Disebabkan stok Nutriferon habis untuk HQ Shaklee seluruh Malaysia, maka saya hanya berikan adik Vitamin C Shaklee dan Perfomance Drink (PD) sahaja.  Masuk hari ketiga barulah dapat bagi pada Ayu di hospital.

Vitamin C kalau ikut cadangan pemakanan di botol, hanya makan sebiji sekali setiap hari.

Namun saya lebihkan menjadi 6 biji sehari :
2 biji selepas sarapan pagi, 2 biji selepas makan tengahari, dan 2 biji selepas makan malam.  Badan yang sedang sakit memang memerlukan lebih nutrisi agar dapat melawan sakit yang sedang dihidapi pesakit.  Perfomance Drink pula diminum menggantikan air masak, minum secara selang seli atau minum sahaja sepanjang hari.

Jika diikutkan, doktor mencadangkan agar Ayu ditahan selama seminggu.  Tetapi alhamdulillah, kerana pada hari kelima kondisi Ayu mula stabil dan dibenarkan keluar hospital.

Lihat gambar:





Nutriferon Shaklee:
Nutriferon adalah terhasil dari 4 estrak tumbuhan iaitu biji labu, bunga safflower, honeysuckle Jepun dan biji Plantago; mempunyai daya kebolehan mendorong pengeluaran semulajadi  interferon tubuh. 
  • Formula yang digunakan adalah semulajadi, selamat, tulen dan berkesan. 
  • Penemuannya adalah diiktiraf sebagai penemuan yang terhebat dalam bidang immunologi.
  • Dalam bidang perubatan, suntikan nutriferon banyak digunakan untuk merawat penyakit hepatitis, kanser, hidrophobia (penyakit anjing gila), herpes, HIV dll.
  • Nutriferon juga sangat berkesan untuk melindungi diri kita dari jangkitan influenza dan pelbagai penyakit yang lain.

KEBAIKAN NUTRIFERON
  • Mengukuhkan sistem imuniti dalam masa 3 hari
  • Melawan kanser & tumor
  • Melindungi dari Influenza
  • Meringankan Stres & kelesuan
  • Melambatkan Penuaan
  • Mengurangkan Infeksi oleh pesakit-pesakit Hepatitis B & C
  • Mempertingkatkan Menopaus
  • Mempertingkatkan PMS

Sustained Vitamin C
 Disini saya kongsikan beberapa kebaikan Vitamin C Shaklee:

Untuk satu tablet Vitamin C ini, ia mengnadungi 7.5 hidangan sebiji buah oren termasuk kulitnya (500mg) dan pembebasan 1.5 vitamin C buah tersebut ke dalam tubuh kita setiap jam.

Ujian klinikal telah membuktikan vitamin C di dalam 2 tablet Vitamin Shaklee (dalam jurang masa 5 jam) mampu kekal di dalam palsma darah kita selama 24 jam. Mengandungi 120mg bioflavonoid yang mana 25% dari dari bioflavanoid diekstrak daripada kulit buah oren yang juga dikenali sebagai Vitamin C Complex. Khasiatnya, ia mampu meningkatkan keberkesanan vitamin C dalam tubuh kita, melegakan inflamasi, menentang infeksi bakteria dan radikal bebas.

Bagaimana ia bertindak?

1) Membentuk Kolagen
Ia merangsang pembentukan kolagen. Kolagen adalah sebatian asas otot, tisu, gusi,     rangka dan tulang rawan. Oleh itu ia mampu mempertingkatkan kedut dan     menghalang otot dari menjadi lembik.

2) Memperbaiki Simptom Pendarahan
Kekurangan Vitamin C adalah penyebab gusi berdarah, lebam di kulit, pemulihan kecederaan yang lambat, kulit kering, ruam dan kulit kasar.

3) Peningkatan Sistem Imun
Membina sel darah merah yang sihat untuk penyerapan zat besi yang lebih baik, serta membantu sel darah putih menentang bakteria dan kuman. Ia juga mampu membantu mengukuhkan sistem imun, mempertingkatkan alergi hidung dan kulit, asthma. Apa yang menarik ia turut berfungsi untuk menyingkatkan waktu pemulihan dan mengurangkan simptom selsema.

4) Memerangi Kanser
Ia bersifat sebagai antioksida yang mampu mempertingkatkan interferon semulajadi tubuh dan merangsang pengeluaran T-cells untuk melawan sel-sel kanser serta membuang kimia berbahaya dari tubuh kita dengan berkesan.

5) Mencantikkan Kulit
Pengambilan Vit-c setiap hari untuk mendapatkan kulit yang lebih cerah, melambatkan penuaan, dan menyekat pembentukan pigmen. Untuk makuman, pigmen adalah penyebab utama kehadiran jeragat pada kulit muka kita ya...

6) Memperbaiki Insomnia
Dengan menganbil Vit-c secara konsisten, ia boleh membantu menyelesaikan masalah insomnia, stress serta masalah-masalah berkaitan mental seperti murung dan resah.

7) Mengekalkan Kolestrol yang sihat.

Vit-C ini mampu membantu mengurangkan kolestrol dan tekanan darah, mengeklakan kapilai darah yang sihat, menghindarkan arteriosclerosis, thrombus, menghalang pendarahan dalaman, hidung berdarah serta pendarahan dalam otak dan gusi.

PERFOMANCE DRINK (PD)




Bagaimana pula Perfomance Drink membantu pesakit Denggi?

Performance Drink – Berfungsi untuk mengembalikan dan menstabilkan kandungan air di dalam badan. performance drink mempunyai garam yang menstabilkan badan. Performance drink juga memberikan tenaga kepada pesakit. Performance drink berbeza dengan 100Plus. Biasanya orang akan mengambil 100plus bila demam denggi. 100Plus tidak mempunya banyak garam natrium di dalamnya. Di dalam lebihnya banyak kandungan gula.


>> Performance Drink merupakan minuman ahli sukan yang mengandungi imbangan elektrolit yang sempurna untuk membantu mencegah dehydration, seperti fungsi minuman isotonik. 



>> Membekalkan 3 jenis karbohidrat bagi tenaga dan stamina. 
>> PD bukan milk booster, atau minuman penambah susu, sebaliknya membantu tubuh kita menjaga kestabilan bendalir agar tidak kekeringan.
>> Mengandungi formula karbohidrat unik Shaklee iaitu opticarb yang membekalkan tenaga serta merta. Opticarb ialah rangkaian karbohidrat yang memberikan kita tenaga berterusan tanpa menganggu kestabilan gula dalam darah.
>> PD bukan saja untuk ibu menyusu/mengandung semasa berpuasa, tetapi sesuai untuk semua, terutama yang kerja di tengah panas, kerja yang memerlukan tenaga lebih sesuai untuk mengambil PD ini.
>> Budak yang sedang demam juga elok ambil PD sebab biasanya budak kecil bila sudah demam tiada selera makan minum. PD boleh membantu untuk mencegah dehidrasi.


Anda memerlukan set Denggi ini? Boleh hubungi kami melalui Whatsapp/Telegram/sms/Call :

ijja : 0172043577 
Firdaus : 0173710034

Ahli Shaklee berdaftar untuk seluruh kawasan Sabah (Utama) dan seluruh Malaysia.

Follow kami di Instagram : http://instagram.com/ahya_ijja
Follow kami di Facebook : Sabah-Good-Vitamin